Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.

13 Φεβ 2012

Σαπούνι Ελαιόλαδου





900 gr. ελαιόλαδο

115 gr. NAOH(καυστική σόδα)
300 ml νερό πηγής

Αυτή είναι η παλαιά και πατροπαράδοτη μέθοδος δημιουργίας σπιτικού σαπουνιού.

Πρώτα φτιάχνουμε το διάλυμα του καυστικού νατρίου. Το καυστικό νάτριο (NaOH) είναι μια επικίνδυνη χημική ένωση που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Αν τηρούνται όμως μερικές προφυλάξεις μπορούμε να το χειριστούμε χωρίς πρόβλημα. Έχουμε κοντά μας ένα μπουκάλι ξύδι για να σταματήσουμε το έγκαυμα σε περίπτωση που χρειαστεί. Φοράμε γυαλιά ασφαλείας, κλειστά παπούτσια, πλαστικά γάντια και ξεκινάμε. Προσθέτουμε το καυστικό νάτριο στο νερό, ποτέ το αντίθετο γιατί θα γίνουν μικρές εκρήξεις. Προσέχουμε να μην πιτσιλιστούμε γιατί είναι καυστικό και έχει υψηλή θερμοκρασία. Το αφήνουμε να κρυώσει σε χώρο που αερίζεται καλά μακριά από παιδιά.

Μέσα στην συνταγή μας μπορεί να περιέχονται στερεά λάδια (βούτυρα) π.χ. λάδι καρύδας. Βάζουμε τα βούτυρα μέσα στο δοχείο μας και το βάζουμε στην φωτιά. Μόλις λιώσει σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τα υγρά λάδια(ελαιόλαδο). Προσθέτουμε αργά την καυστική σόδα στα λάδια (ποτέ το αντίθετο γιατί μπορεί να «κόψει» το σαπούνι) ανακατεύοντας συνέχεια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να πήξει ελαφρά. Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί και πριν γίνει πολύ πηχτό προσθέτουμε τα βότανα, τα μπαχαρικά και τα αιθέρια έλαια που θέλουμε ανακατεύοντας συνέχεια. Για την παραπάνω βασική συνταγή προσθέτουμε 20- 25 ml αιθέριων ελαίων.

Ήρθε η ώρα να γεμίσουμε τα καλούπια μας. Χρησιμοποιούμε παλιά ταψιά και πλαστικά σκεύη στρωμένα με λαδόκολλες ή φόρμες σιλικόνης. Τοποθετούμε τα ταψιά με το σαπούνι σε ένα ζεστό και ασφαλές μέρος ώστε να αρχίσει να ωριμάζει. Καλό είναι ανάλογα με την θερμοκρασία του δωματίου να τοποθετείται μια πετσέτα γύρω από το καλούπι ώστε να το κρατάει ζεστό και να προχωράει η σαπωνοποίηση σωστά. 

Αφήνουμε το νέο σαπούνι στα καλούπια του για 24 ώρες μέχρι να σκληρύνει αρκετά ώστε να μπορούμε να το βγάλουμε και να το κόψουμε σε κομμάτια(με γάντια γιατί είναι ακόμα καυστικό). Η διαδικασία της σαπωνοποίησης διαρκεί αρκετές μέρες και το σαπούνι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μετά από 3-4 εβδομάδες που θα είναι ώριμο και θα έχει πέσει το PH του.

Καλή επιτυχία!


Από  valsamoshop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου