Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.

15 Φεβ 2012

Το ελαιόλαδο προλαμβάνει την καρκινογένεση


Τα άτομα που χρησιμοποιούν άφθονο ελαιόλαδο στην διατροφή τους συντελούν στην πρόληψη της καταστροφής των κυττάρων του οργανισμού, η οποία μπορεί να συντελέσει σε εκδήλωση καρκίνου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The FASEB Journal.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης με επικεφαλής τον Δρ Χάινρικ Πουλσεν έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 128 Ευρωπαίους άνδρες και βρήκε αποδείξεις ότι το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει την οξειδωτική βλάβη στο γενετικό υλικό των κυττάρων, μια διαδικασία που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την εκδήλωση καρκίνου.

Οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς άνδρες 20 με 60 ετών από πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Για δύο εβδομάδες κατανάλωναν ένα τέταρτο της κούπας ελαιόλαδο σε ημερήσια βάση. Στο τέλος της μελέτης, είχαν 13% μείωση της ουσίας 8oxodG, η οποία είναι δείκτης οξειδωτικής βλάβης στο DNA των κυττάρων. 

Η βλάβη αυτή συντελείται όταν τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού, υπερβαίνουν τις αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού. Το ελαιόλαδο περιέχει ένα αριθμό συστατικών, τις φαινόλες, οι οποίες πιστεύεται ότι δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, τα συστατικά αυτά δεν φαίνεται να σχετίζονται με την μείωση της οξειδωτικής βλάβης στο DNA. Οι άνδρες της μελέτης χρησιμοποίησαν τρία διαφορετικά ελαιόλαδα με διάφορα επίπεδα αντιοξειδωτικών φαινολών και η οξειδωτική βλάβη μειώθηκε ανεξαρτήτως του περιεχομένου των φαινολών.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα μονοακόρεστα λίπη του ελαιόλαδου κρύβονται πίσω από την επίδραση αυτή.

Από τη μελέτη καθίστα λοιπόν σαφές ότι το ελαιόλαδο μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που συγκεκριμένοι καρκίνοι, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του προστάτη είναι λιγότερο συχνοί στις μεσογειακές χώρες συγκριτικά με τη βόρεια Ευρώπη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της μελέτης, οι βορειο-ευρωπαίοι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα 8oxodG, απ' αυτά των νοτιο-ευρωπαίων. Η παρατήρηση αυτή ενισχύει την διαπίστωση του Δρ Πούλσεν ότι το ελαιόλαδο της μεσογειακής κουζίνας έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό.

Βέβαια, η διατροφή δεν είναι μόνο το ελαιόλαδο. Θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια. Πάντως το ελαιόλαδο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τακτική σωματική άσκηση και τον συνεχή έλεγχο των καταναλισκόμενων θερμίδων.

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου