Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.

2 Ιουν 2012

Μια ιστορία για το ελαιόλαδο

Σίγουρα το όνομα Τζίν Κάλμεντ δεν σας λέει κάτι. Λογικό. Αλλά αν σας ενδιαφέρει η αντιγήρανση και πιστεύω πως αυτό συμβαίνει, τότε θα θέλετε να ξέρετε πώς αυτό ειναι το όνομα της γηραιότερης γυναίκας του κόσμου. Η ηλικία της;122 ετών. Έζησε σίγουρα ενδιαφέρουσα ζωή. Ακόμα και σήμερα, έχει διάυγεια πνέυματος ζηλευτή και είναι πολύ υπερήφανη, διότι δεν έχει ούτε μιά ρυτίδα. Επαναλαμβάνω κυρίες μου. Δεν έχει ούτε μιά ρυτίδα.

Φυσικά, έγινε αντικείμενο μελέτης από ερευνητές, οι οποιοί ασχολήθηκαν με τα αίτια της μακροζωϊας της συγκεκριμένης γυναίκας και ανακάλυψαν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Η Τζίν χρησιμοποιούσε καθημερινά,και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να χρησιμοποιεί, ελαιόλαδο. Συνηθίζει μάλιστα όχι μόνο να το ψεκάζει ωμό στο φαγητό της αλλά και στο προσωπό της για να έχει υγιές δέρμα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Είναι, πράγματι, λοιπόν τόσο ευεργετικό το ελαιόλαδο; Ας προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε επιστημονικά.

Το ελαιόλαδο έχει ένα πολύ ισχυρό αντι-οξειδωτικό συστατικό, την τυροσόλη, μια βιοφαινόλη άγνωστη στο ευρύ κοινό, με δέκα φορές πιο ισχυρή αντι-οξειδωτική δράση απο το πράσινο τσάϊ. Επίσης, η τυροσόλη έχει την ικανότητα να σταματήσει την γήρανση των κυττάρων και ενεργοποιεί μια ομάδα γονιδίων υπεύθυνων για τη μακροζωϊα.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καιρό τώρα πως τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται γρήγορα-όπως τα λευκά αιμοσφαίρια- προστατεύουν τον εαυτό τους απο τις ελεύθερες ρίζες χρησιμοποιώντας αντι-οξειδωτικά. Βέβαια, υπαρχουν και κύτταρα που δεν πολλαπλασιάζονται γρήγορα και δεν έχουν την ανάλογη προστασία. Άρα, πως αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών; Τα υπεύθυνα για τη μακροζωϊα γονίδια που ανάφερα πιο πρίν, σταματούν τη γήρανση των υπό επίθεση κυττάρων και αυξάνουν τις ποσότητες της δισμουτάσης του υπεροξειδίου, του κύριου αντι-οξειδωτικού του ανθρώπινου οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο, τα γονίδια επεκτείνουν τη ζωή αυτών των κυττάρων...και η τυροσόλη ενεργοποιεί αυτά τα γονίδια.

 Έχει επίσης βρεθεί πως η τυροσόλη προστατεύει τα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος από  θάνατο μετά από την εκθεσή τους σε τοξίνες. Και ακριβώς λόγω  αυτής της ιδιότητας, η τυροσόλη αποτελεί αντικείμενο μελέτης όσον αφορά στη θεραπευτική της αξία  στη νόσο του Alzheimer, του Parkinson και αλλού.

Πηγή http://www.psoma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου