Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.

27 Ιουν 2012

Πιστεύετε ότι το τυποποιημένο ελαιόλαδο εμπορίου περιέχει φυσικό ελαιόλαδο, κατευθείαν απο την ελιά, χωρίς καμία επεξεργασία; H Απάντηση....


Την προηγούμενη εβδομάδα, είχα αναρτήσει αυτήν την ερώτηση στη σελίδα μου. Ήθελα να διαπιστώσω τι ακριβώς πίστευαν οι καταναλωτές για την ποιότητα του τυποποιημένου ελαιόλαδου.

Αν και οι απαντήσεις ήταν πολύ λιγότερες απο ό,τι περίμενα,  μερικά συμπεράσματα μπορούν να βγουν. Περίπου το 70% των φίλων μας ψήφισε ότι μόνο το παρθένο ελαιόλαδο εμπορίου είναι φυσικό προιόν και άρα χωρίς καμιά επεξεργασία.

Δυστυχώς για εσάς, η απάντηση είναι διαφορετική. Κάθε  τυποποιημένο ελαιόλαδο εμπορίου, έχει υποστεί κάποιου είδους επεξεργασία. Με άλλα λόγια, κάνενα τυποποιημένο ελαιόλαδο δεν είναι φυσικό ελαιόλαδο, αυτό δηλαδή που βγαίνει από το ελαιοτριβείο. Και σε αυτό είμαι κατηγορηματικός.

Γιατί; Γιατί πολύ απλά είναι ελαιόλαδο που απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα καταναλωτών. Πρέπει λοιπόν να έχει ισορροπημένη γεύση, ισορροπημένη εμφάνιση και το κυριότερο να έχει χαμηλό κόστος, για να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους....

Ας πάμε λοιπόν σε μερικές ερωτήσεις
  1. Είναι το τυποποιημένο ελαιόλαδο, φρέσκο ελαιόλαδο; Όχι, γιατί βάση νόμου η τυποποίηση έχει ημερομηνία λήξης 18 μήνες. (Την επόμενη φορά προσέξτε την ανάλογη στάμπα). Πράγμα που σημαίνει ότι το ελαιόλαδο που αγοράζετε είναι στην καλύτερη περίπτωση, περσινό (άρα και πιο φθηνό) ελαιόλαδο
  2. Γιατί το τυποποιημένο ελαιόλαδο έχει απαλή γεύση με απαλό άρωμα; Γιατί πριν τυποποιηθεί φιλτράρεται τουλάχιστον μία φορά, έως και δύο, για να φαίνεται "καθαρό". Έτσι όμως χάνει πολλά απο τα συστατικά του.
  3. Μπορεί να υπάρξει νοθεία στο τυποποιημένο ελαιόλαδο;  Φυσικά. Χρησιμοποιείται ραφινέ ελαιόλαδο που είναι βιομηχανικά επεξεργασμένο ελαιόλαδο, χωρίς γεύση ή άρωμα το οποίο μειώνει κατά πολύ το κόστος παραγωγής της τυποποίησης
  4. Στην καλύτερη περίπτωση, τι μπορώ να περιμένω απο ένα τυποποιημένο ελαιόλαδο; Στην καλύτερη περίπτωση ένα τυποποιημένο ελαιόλαδο, μπορεί να μην είναι νοθευμένο, μπορεί να μην είναι προηγούμενης χρονιάς, αλλά σίγουρα θα έχει υποστεί κάποιο φιλτράρισμα για να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. 
 Όταν λοιπόν την επόμενη φορά επισκεφθείτε ένα σούπερμαρκετ και αγοράσετε τυποποιημένο ελαιόλαδο, ανεξάρτητα αν αγοράσετε έξτρα παρθένο ή απλά παρθένο, θυμηθείτε ότι σε καμία περίπτωση δεν αγοράζετε φυσικό ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου