Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.

5 Φεβ 2012

Περί ελαιόλαδου... ο λόγος

Επειδή ανακαλύπτω ότι υπάρχουν αρκετές απορίες σχετικά με τη χρήση του ελαιόλαδου, θα προσπαθήσω να απαντήσω σε μερικές

Πώς αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο;
Βασικοί εχθροί του ελαιόλαδου είναι η υγρασία, η ζέστη, ο αέρας και η έκθεση στο ηλιακό φως. Άρα θέλουμε να το αποθηκεύουμε σε ένα μέρος χωρίς υγρασία, με θερμοκρασία 14-15 C, χωρίς απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως και, αν είναι δυνατόν, αεροστεγώς κλεισμένο.

Ιδανικό μέσο αποθήκευσης κάποιο μεταλλικό δοχείο, ή γυάλινο το οποίο πρέπει να είναι αδιάφανο.

Πόσο χρόνο μπορεί να διατηρηθεί το ελαιόλαδο;
Αν ισχύουν οι κατάλληλες συνθήκες, έως και 2 χρόνια.

Είναι σωστό να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο;
Το ελαιόλαδο είναι το καταλληλότερο για το τηγάνι, γιατί είναι σταθερό και πολύ ανθεκτικό. Το ελαιόλαδο δημιουργεί ένα "φράγμα" στην επιφάνεια των τροφίμων, εμποδίζοντας την απορρόφηση μεγάλης ποσότητας ελαιόλαδου. Άρα τα φαγητά που τηγανίζονται με ελαιόλαδο είναι πιο εύπεπτα.

Όλα αυτά με την προυπόθεση ότι το λάδι δεν ξεπερνά τους 180 C.

Τι σημαίνει οξύτητα του λαδιού;
Είναι η ποσότητα ελεύθερων λιπαρών οξέων σε ένα λάδι. Όσο μικρότερη είναι αυτή η ποσότητα τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητά του. Άρα όσο χαμηλότερη η οξύτητα τόσο το καλύτερο σε ποιότητα και γεύση.

Τι σημαίνει, αν το λάδι είναι θολό;
Συνήθως αυτό συμβαίνει, όταν το λάδι βρεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η διαύγειά του επανέρχεται όταν τοποθετηθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Το να θολώσει δεν επηρεάζει καθόλου την ποιότητά του.

 Επίσης, το φρέσκο λάδι (3-4 μηνών) είναι θολό. Αν το αφήσετε μερικές μέρες να "ηρεμήσει", τότε θα αποκτήσει τη γνωστή διαύγεια του.

Γιατί τα ελαιόλαδα, έχουν διαφορετικό χρώμα;
Έχει να κάνει με την συγκεκριμένη ποικιλία ελαιόκαρπου.

Το ελαιόλαδο πικρίζει. Σημαίνει ότι έχει κακή ποιότητα;
Ακριβώς το αντίθετο, είναι ένα απο τα χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Υποδηλώνει υψηλή ποιότητα

Πόσες θερμίδες έχει το ελαιόλαδο;
Μια κουταλιά της σούπας έχει περίπου 126 θερμίδες.

Πότε μπορούμε να προμηθευόμαστε φρέσκο ελαιόλαδο;
Το μάζεμα της ελιάς ξεκινάει τον Νοέμβριο και τελειώνει συνήθως τον Φεβρουάριο. Υπάρχουν και περιοχές που η παραγωγή τελειώνει το Μάρτιο.

Είναι καλό το ελαιόλαδο για τον οργανισμό μας;
Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι η οξείδωση της κακής χοληστερίνης (LDL) στον οργανισμό μας αυξάνει τα προβλήματα της αρτηριοσκλήρυνσης. Το ελαιόλαδο περιορίζει την οξείδωση της χοληστερίνης αυτής διαμέσου της δράσης των φαινολικών ουσιών που περιέχει και οι οποίες συγκρατούνται από τον οργανισμό λόγω της καλής αφομοίωσής του.

Ο καρκίνος του του μαστού προσβάλει κατά 50% λιγότερο τις γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο

Οι πληθυσμοί που καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ακόμα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία διαφόρων οργάνων του σώματος όπως το συκώτι και η χολή, βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου και επιβραδύνει τη γήρανση του οργανισμού.

Τι είναι οι φαινόλες;
Είναι ουσίες με αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες

 Το ελαιόλαδο με την υψηλότερη συγκέντρωση φαινολών είναι το έξτρα παρθένο.

Τί είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι λάδι πολύ υψηλής ποιότητας το οποίο δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία και έχει οξύτητα εως 0,8.

Πώς ξεχωρίζουμε το καλό ελαιόλαδο;
Από το φωτεινό του χρώμα, τη διαύγεια, τη γεμάτη γεύση, την ελαφρά πικρίλα.

Καλύτερα να αποφεύγουμε το θαμπό λάδι ή αυτό που δημιουργεί την αίσθηση «καψίματος» στον λαιμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου