Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.

23 Φεβ 2012

Πώς παράγεται το ελαιόλαδο απο την ελιά;

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι το ελαιόλαδο παράγεται στα ελαιοτριβεία ή λιοτρίβεια όπως λέγονται, αλλά ίσως δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς παράγεται το λάδι απο την ελιά.

 Στο παρακάτω άρθρο, επιχειρώ να ρίξω λίγο φως στο θορυβώδη κόσμο των λιοτριβειών....

Οι ελιές μαζεύονται σε τσουβάλια των 50 κιλών και μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο. Το πρώτο στάδιο είναι το άδειασμα των τσουβαλιών στον μεταλλικό κάδο
Απο εκεί, η μεταλλική ταινία τα ανεβάζει πάνω στο κόσκινο. Εκεί οι ελιές απλώνονται, για να περάσουν στην επόμενη φάση.
Η πρώτη επεξεργασία του καρπού είναι η απομάκρυνση των φύλλων. Έτσι οι ελιές περνούν από τους δύο αποφυλλωτές. Οι σωλήνες στο πάνω μέρος ρουφούν και στέλνουν τα φύλλα έξω.

Στη συνέχεια ακολουθεί το πλύσιμο του ελαιόκαρπου, ώστε οποιοδήποτε ξένο σώμα έχει μείνει απο το κοσκίνισμα να απομακυνθεί.
Καθαρός πλέον ο καρπός μέσω ενός αναβατορίου οδηγείται στον σπαστήρα ο οποίος και τον σπάει σε μικρά τεμαχίδια μετατρεποντάς τον σε ελαιοζύμη. Στη φωτογραφία, ο σπαστήρας φαίνεται στο πίσω μέρος
Η ελαιοζύμη συνεχίζει την πορεία της στον μαλακτήρα, ώστε με την μάλαξη να γίνει η απελευθέρωση του λαδιού απο τα σπασμένα καρποκύτταρα και με την συνένωσή τους να αρχίσει να δημιουργείται το λάδι.

Η διαδικασία της μάλαξης είναι κρίσιμη για την απόδοση και την ποιότητα του ελαιολά-
δου. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζουν ο χρόνος μάλαξης και η θερμοκρασία
Στη συνέχεια η ελαιοζύμη, μέσω μιας ειδικής αντλίας εισάγεται στο decanter. Το συγκεκριμένο decanter είναι 2 φάσεων (ή διφασικό). Εδώ η ζύμη, μέσω φυγοκέντρωσης, διαχωρίζεται σε υγρή και στερεή φάση αποτελούμενη από πολτό, νερά και θραύσματα κουκουτσιών.

Το πλεονέκτημα της 2φασικής διαδικασίας είναι η μικρή κατανάλωση νερού και η χαμηλή ποσότητα των υγρών αποβλήτων. Για τους παραπάνω λόγους το συγκεκριμένο ελαιοτριβείο θεωρείται οικολογικό
Ο πρώτος διαχωρισμός λαδιού και κουκουτσιών έχει ήδη γίνει. Τα στερεά απόβλητα οδηγούνται έξω απο το ελαιοτριβείο και το λάδι συνεχίζει την πορεία του προς το τελικό στάδιο επεξεργασίας, τους διαχωριστήρες.

Εδώ πάλι μέσω φυγοκέντρωσης γίνεται ο τελικός διαχωρισμός λαδιού και νερού.
Με μοντέρνα μηχανήματα, σύγχρονες διαδικασίες και με σεβασμό προς το περιβάλλον, παράγεται το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο, στην περιοχή Σκάλα Μαλανδρενίου Αργολίδος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου