Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.

1 Φεβ 2012

Ελαιόλαδο: Το δεύτερο νερό;

Το ελαιόλαδο σίγουρα σας είναι γνωστό. Ίσως μάλιστα να έχετε ακούσει στο σχολείο ή από τους γονείς σας πως είναι καλό για την καλή μας υγεία... Πάμε όμως ένα στοίχημα πως δεν ξέρετε ΠΟΣΟ καλό είναι για μας το ελαιόλαδο;
Ας σκεφτούμε πρώτα ποιά είναι η διαφορά του ελαιόλαδου από τα άλλα φυτικά έλαια (όπως για παράδειγμα το φυστικέλαιο), που το κάνει τόσο ξεχωριστό για μας.
Τα άλλα φυτικά έλαια προέρχονται από σπόρους ενώ το ελαιόλαδο δεν είναι τίποτα άλλο από το χυμό των καρπών του δέντρου. Ο χυμός αυτός βγαίνει από την πίεση των ελιών, χωρίς να χρειάζεται άλλη επεξεργασία, όπως απαιτείται για τα υπόλοιπα φυτικά έλαια.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που βγαίνει από την πρώτη πίεση των ελιών. Το παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που βγαίνει από τη δεύτερη πίεση των ελιών. Τέλος, το αγνό ελαιόλαδο είναι αυτό που δέχεται και κάποια επεξεργασία.
Σύμφωνα με τα πιο πάνω, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι λοιπόν και το πιο ευεργετικό αφού προέρχεται κατευθείαν από την ελιά και επομένως περιέχει τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες.

Ποιές όμως είναι αυτές οι θρεπτικές ουσίες;

Όλα τα έλαια περιέχουν λιπαρά οξέα. Τα ζωικά λίπη περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα σπορέλαια πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και το ελαιόλαδο περιέχει κατά 83% περίπου μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. 

Αυτά τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν με διάφορους τρόπους το σώμα μας...

Ευκολύνουν την πέψη μιας και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Ευκολύνουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό. 

Βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL και τη διατήρηση του επιπέδου της καλής χοληστερόλης HDL στο αίμα. Λόγω ακριβώς αυτής της μείωσης της κακής χοληστερόλης μειώνεται και ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή!
Έρευνες έδειξαν ότι άτομα που αρχίζουν μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, όσπρια και λαχανικά (η γνωστή μεσογειακή δίαιτα) μετά από 2-4 χρόνια διατρέχουν κατά 50% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή! 

Με τα μονοακόρεστα φυτικά του λίπη και τις 40 περίπου αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει (40!!!) το ελαιόλαδο όταν καταναλώνεται με μέτρο βοηθά στην μείωση του λίπους ιδιαίτερα που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς.
Αντίθετα, άλλες δίαιτες που μειώνουν τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες και λιπαρές ουσίες ζωικής προέλευσης μειώνουν κυρίως το λίπος που βρίσκεται στο κάτω μέρος του σώματος (π.χ. στους γοφούς).

Γιατί είναι προτιμότερη η δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο; Επειδή η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνη παρά η συσσώρευση του στο κάτω μέρος του σώματος. 

Παχύσαρκα άτομα που έχουν σχήμα μήλου (δηλαδή μεγάλη κοιλιά) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή από άτομα με σχήμα αχλαδιού (περιττό βάρος στο κάτω μέρος του σώματος).

 Η ολεοκανθάλη είναι μια άλλη ουσία που περιέχεται στο ελαιόλαδο. Αυστραλός επιστήμονας την ανακάλυψε τυχαία όταν ενώ γευόταν διάφορα τοπικά ελαιόλαδα στην Ιταλία, παρατήρησε πως ο πόνος που είχε στον φάρυγγα του μειωνόταν, όπως όταν έπινε φάρμακο!
 
Έρευνες που έγιναν με βάση την ανακάλυψη αυτή έδειξαν τελικά πως η ολεοκανθάλη καταστέλλει την δράση συγκεκριμένων ενζύμων. Τα ένζυμα αυτά παράγουν τις προσταγλανδίνες, οι οποίες ερεθίζουν τα νεύρα έτσι ώστε να νιώθουμε πόνο.
Με το που δοκίμαζε το ελαιόλαδο ο Αυστραλός λοιπόν, η ολεοκανθάλη που περιεχόταν σ' αυτό καταπολεμούσε τα ένζυμα ώστε να μην παράγουν προσταγλανδίνες και έτσι να μειώνεται η φλεγμονή και μαζί της και ο πόνος που ένιωθε στο λαιμό!

Το μόνο ελάττωμα του ελαιόλαδου σε σχέση με άλλες αντιφλεγμονώδεις ουσίες είναι ότι χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες του για να επιτευχθεί ίδια δράση. 
 
Αυτό σε τελική ανάλυση σημαίνει για εμάς πως για να μειωθεί ο πόνος πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου...πράγμα που σίγουρα δεν μπορεί να γίνει! Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε την επιστήμη να κάνει το θαύμα της... π.χ. με ελαιόδεντρα που να παράγουν ελιές εμπλουτισμένες με ολεοκανθάλη!
Όπως είπαμε, παρά την ψηλή θρεπτική του αξία το ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο αφού εκτός άλλων είναι και πάρα πολύ πλούσιο σε θερμίδες!
 
Επίσης, όπως ότι άλλο βάζουμε στο στόμα μας, έτσι και το ελαιόλαδο χρειάζεται κάποια ειδική μεταχείριση για να διατηρεί την θρεπτικότητα του και να μην χαλά!

Πρέπει να φυλάγεται σε καλά κλεισμένα μπουκάλια, σε χώρους με θερμοκρασία περιβάλλοντος (δηλαδή ούτε πολύ ψηλή, ούτε πολύ χαμηλή), όπου να μην έρχεται σε επαφή με το φως και τον αέρα. 

Κάτω από τέτοιες καλές συνθήκες το ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί από 12 μέχρι 18 μήνες.

Από Medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου