Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.

8 Μαΐ 2012

Προσφορές ελαιόλαδου: Η αλήθεια που κανείς δεν θα σας πει


Πριν λίγο καιρό είχα αναρτήσει στη σελίδα μου την ακόλουθη ερώτηση:  Είναι συχνό φαινόμενο πλέον οι αλυσίδες τροφίμων να κάνουν προσφορές σε ελαιόλαδα εμπορίου. Για ποιό λόγο κατά τη γνώμη σας γίνεται αυτό;

Οι προτεινόμενες απαντήσεις ήταν 5
1. Επειδή αγοράζουν ποσότητα σε πολύ καλή τιμή
2. Επειδή θέλουν να προσελκύσουν πελάτες
3. Επειδή πλέον το ελαιόλαδο είναι πιο φθηνό
4. Επειδή έχουν πλεόνασμα και θέλουν να το διώξουν
5. Επειδή αυτή τη προσφορά δεν τους κοστίζει (δωρεάν δοχεία)

Στην παραπάνω ερώτηση δόθηκαν 12 ψήφοι. 6 φίλοι μας επέλεξαν την απάντηση 1 και άλλοι 6 την απάντηση 2. Ήταν άλλωστε οι πιο λογικές απαντήσεις` όχι όμως απαραίτητα οι σωστές... Κάποιος που είναι μέσα στα πράγματα, μπορεί να επέλεγε και την απάντηση 3, αφού πλέον η τιμή του ελαιόλαδου έχει πέσει αρκετά τα τελευταία χρόνια.


Σίγουρα τα σούπερμαρκετ κάνουν συχνά προσφορές, γιατί θέλουν να προσελκύσουν πελάτες και σίγουρα μπορούν έχουν περιθώριο κέρδους γιατί αγοράζουν χονδρική. Ο καθένας μας όμως υποθέτει, ότι σε μια προσφορά η εκάστοτε αλυσίδα τροφίμων συμπιέζει το περιθώριο κέρδους που έχει, στο συγκεκριμένο προιόν` ή μήπως όχι;


Η αλήθεια είναι ότι οι μεγάλες εταιρίες τυποποίησης ελαιόλαδου, για να βρίσκονται πάντα στα μπροστινά ράφια των σουπερμαρκετ και για να κλείνουν καλύτερες συμφωνίες, πριμοδοτούν την κάθε αλυσίδα με κάποια δωρεάν ποσότητα ελαιόλαδου. Αυτά τα δωρεάν δοχεία λοιπόν είναι που βλέπετε σε προσφορά συχνά πυκνά, σε κάθε σούπερμαρκετ, απο τα οποία το κέρδος είναι πολύ μεγάλο.

Φυσικά σε αυτήν την πολιτική προώθησης, δεν μπορούν να μπουν μικροί ελαιοπαραγωγοί που μπορεί να έχουν καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο, αλλά δεν έχουν μεγάλη παραγωγή ή απλά δεν θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των σούπερμαρκετ.


Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείτε να προτείνετε μια αλυσίδα τροφίμων σε κάποιον ή κάποια γιατί κάνει πολύ καλές προσφορές σε ελαιόλαδο, σκεφτείτε ότι δεν τους κοστίζει τίποτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου