Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.

2 Φεβ 2012

Το ελαιόλαδο: Ισχυρό όπλο για την υγεία σας

Το ελαιόλαδο είναι ένα δώρο του Θεού για τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι το κατάλαβαν αυτό από πολύ νωρίς.
Σήμερα η επιστήμη σταδιακά ανακαλύπτει τις δυνάμεις του. Μας αποκαλύπτει ότι είναι ισχυρό όπλο που μας προσφέρεται για να προστατεύουμε το σώμα μας.

Τι είναι αυτά που κάνουν το ελαιόλαδο ένα ισχυρό σύμμαχο στον πόλεμο κατά των ασθενειών και της γήρανσης; Το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φαινόλες) και σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ολεϊκό οξύ). Συμβάλλει στη μείωση της συγκέντρωσης και της οξείδωσης της κακής χοληστερόλης   LDL στο αίμα. Έτσι απομακρύνει τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης, στένωσης και απόφραξης ζωτικών αρτηριών. Επίσης μπορεί να αποτρέπει τη δημιουργία επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα μειώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου, θρόμβωσης και αποπληξίας.

Η δράση του ελαιόλαδου κατά του καρκίνου πρέπει να μας ενδιαφέρει. Έρευνες έδειξαν ότι το ελαιόλαδο πιθανόν να αποτρέπει τη γένεση και πρόοδο καρκίνων. Φαίνεται ότι το ολεϊκό οξύ του ελαιόλαδου μπορεί να καταστέλλει το ογκογονίδιο HER-2/neu που εμπλέκεται σε επιθετικούς καρκίνους μαστού. Η αντικαρκινική δράση οφείλεται στις αντιοξειδωτικές φαινόλες και στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Προστατεύουν το DNA των κυττάρων από μεταβολικές οξειδωτικές βλάβες που είναι αιτία καρκίνου.

Η Μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε ελαιόλαδο και αυξάνει τη διάρκεια ζωής. Εδώ και 50 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι η διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και ψάρια αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε ζωικά λίπη, προσφέρει μακροζωία με λιγότερα καρδιακά προβλήματα.

Πώς βοηθά το ελαιόλαδο στη αντιμετώπιση του πόνου και στην καταπολέμηση της γήρανσης;
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, προστατεύουν το DNA από οξειδωτικές βλάβες. Οι βλάβες αυτές αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Είναι αιτίες καρκίνου και γήρανσης.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες παρόμοιες με αυτές γνωστών παυσίπονων φαρμάκων. Το ελαιόλαδο είναι διαφορετικό από τα άλλα φυτικά έλαια. Δεν προέρχεται από σπόρους αλλά είναι χυμός από τον καρπό του δέντρου. Δεν υποβάλλεται σε άλλη επεξεργασία όπως τα σπορέλαια. Ως χυμός διατηρεί πληθώρα ωφέλιμων ουσιών.

Το έξτρα παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο είναι πλουσιότερα σε ωφέλιμα, προστατευτικά στοιχεία για τον άνθρωπο. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε θερμίδες. Χρειάζεται προσοχή στον ποσότητα που καταναλώνετε. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόσληψη ανεπιθύμητων κιλών και στην παχυσαρκία. Οι δράσεις του ελαιόλαδου εναντίον της καρδιακής προσβολής, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της θρόμβωσης, του καρκίνου, της γήρανσης και του πόνου, θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.

Το ελαιόλαδο είναι ένα ισχυρό όπλο που πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά στα πλαίσια μια υγιεινής διατροφής.


 
Από Μedlook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου