Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.

30 Νοε 2012

Φτιάξτε σπιτικές πράσινες ελιές (Μανάκι ή αγουρομάνακο)

Για την συνταγή αυτή, πρέπει οι πράσινες ελιές μας να είναι από μανάκι (ποικιλία ελιάς) και όχι ελιές άγγουρες πριν μαυρίσουν. Διατηρούνται όλο το χρόνο, ακόμη και 2 χρόνια αρκεί να τις πετύχετε στο αλάτι και να μη βάλετε λιγότερο.
  
Υλικά:
-1 κιλό ελιές πράσινες
-1 κιλό αλάτι χοντρό
-1 κιλό νερό

Εκτέλεση:
-Παίρνουμε 1 κιλό ελιές πράσινες μανάκι και όχι ελιές άγγουρες, έχει μεγάλη σημασία αυτό.
-Τις πλένουμε καλά τις βάζουμε σε πλαστικό μπουκάλι και ανακατεύουμε το νερό με το αλάτι μέχρι να λιώσει το αλάτι.
-Ρίχνουμε το νερό μεσα στις ελιές, αν δε πάρει όλο το νερό που έχουμε φτιάξει ρίχνουμε μέσα στο μπουκάλι 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι και το ανακατεύουμε να λιώσει. Το κάθε μπουκάλι να υπολογίσουμε 1,5 λίτρο να χωράει νερό και ρίχνουμε 2 κουταλάκια. Αν χωράει περισσότερο νερό ρίχνουμε περισσότερο αλάτι.
-Το κλείνουμε με το καπάκι και τις αφήνουμε να γίνουν, περίπου μετά από 2 μήνες, για να μην είναι πικρές. Δεν τις ανοίγουμε καθόλου για να δοκιμάσουμε.
-Μετά από 2 μήνες όταν θα τις ανοίξουμε, τρυπάμε το μπουκάλι με ένα μαχαίρι στο πάνω μέρος με προσοχή να μη μας χυθεί η άρμη. Ρίχνουμε τις ελιές μαζί με την άρμη σε ενα μπολάκι ή όπου αλλού θέλουμε αρκεί να κλείνει με καπάκι. Δε χύνουμε ποτέ την άρμη. Αν για κάποιον είναι αρμυρές, πριν τις φάει θα τις ξεπλύνει πολύ καλά με νερό.

 Λίγα μυστικά ακόμα
Δε ανοίγουμε ποτέ το καπάκι, γιατί η άρμη θα πεταχτεί με πίεση και  θα την χάσουμε. Δεν αλάζουμε το νερό, ούτε τις βγάζουμε από την άρμη όσο θα τις έχουμε, γιατί θα χαλάσουν.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Πηγή http://www.fytokomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου