Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.

3 Μαρ 2012

Τα τηγανητά με ελαιόλαδο δεν πειράζουν την καρδιά

Ισπανοί  ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα τηγανητά μπορεί τελικά να μην είναι τόσο επιβλαβή, αρκεί το τηγάνισμα να έχει πραγματοποιηθεί με ελαιόλαδο ή έστω με ηλιέλαιο. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι το ηλιέλαιο δεν είναι εξίσου κατάλληλο όσο το ελαιόλαδο καθώς “καπνίζει” σε χαμηλότερη θερμοκρασία.  Αυτό συμβαίνει διότι το ηλιέλαιο περιέχει πολλά πολυακόρεστα λιπαρά. Το ελαιόλαδο είναι πολύ πιο υγιεινό από το ηλιέλαιο διότι περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά και δεν διαταράσσει στη διατροφή την αναλογία μεταξύ το λινολαϊκού οξέος (ωμέγα-6) και του άλφα-λινολενικού οξέος (ωμέγα-3).


Παλαιότερες αντιλήψεις ήθελαν τα πολυακόρεστα λιπαρά να είναι καλύτερα από τα μονοακόρεστα, αλλά αυτό έχει ανατραπεί καθώς τα τελευταία ρίχνουν εξίσου τη κακή χοληστερόλη (χοληστερίνη) και επιπλέον δεν ρίχνουν τόσο πολύ την καλή χοληστερίνη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες 40.757 ατόμων, η κατανάλωση φαγητών τηγανισμένων σε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο δεν έδειξε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ή πρόωρου θανάτου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι η κατανάλωση πολλών τηγανητών φαγητών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά, λόγω αύξησης της πίεσης του αίματος, της χοληστερόλης και της παχυσαρκίας, όμως η σχέση ανάμεσα στα τηγανητά και τα καρδιολογικά προβλήματα δεν έχει μελετηθεί ακόμα πλήρως. Ως γνωστόν, όταν το φαγητό τηγανίζεται «φορτώνεται» με επιπλέον θερμίδες λόγω του ότι απορροφά τα λίπη από το λάδι στο οποίο βυθίζεται. Η συχνή κατανάλωση ροδοκοκκινισμένων τραγανών πειρασμών συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της χοληστερόλης, τα οποία αποτελούν βασικούς παράγοντες της εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Το είδος του μαγειρικού ελαίου παίζει ρόλο

Κατά τη διάρκεια της 11ετούς μελέτης, οι ειδικοί ζητούσαν από τους εθελοντές να δηλώνουν εβδομαδιαία τους τύπους των τροφίμων που κατανάλωναν, αλλά και τον τρόπο μαγειρέματός τους. Μέχρι το τέλος της μελέτης καταγράφηκαν 606 καρδιαγγειακά επεισόδια και 1.134 θάνατοι. Αναλύοντας τα περιστατικά αυτά, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποιο συσχετισμό τους με την κατανάλωση φαγητών που είχαν τηγανιστεί με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Για τον λόγο αυτόν, υποστηρίζουν ότι βασικό ρόλο ως προς τον κίνδυνο που συνοδεύει τις τηγανιτές πατάτες και άλλες λιχουδιές παίζει τι είδους μαγειρικό λάδι χρησιμοποιείται κατά το τηγάνισμα.

Από την πλευρά της η διατροφολόγος με εξειδίκευση στην υγεία της καρδιάς από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, Βικτόρια Τέιλορ, έσπευσε να σχολιάσει: «Αυτό που πρέπει όλοι να θυμόμαστε προτού απλώσουμε το χέρι για να πιάσουμε το τηγάνι, είναι ότι η συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε στη μεσογειακή διατροφή και όχι στα βρετανικά “fish and chips”. Ακριβώς επειδή το συνολικό διατροφικό μοτίβο των Βρετανών είναι διαφορετικό από εκείνο των Ισπανών, δε μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα αυτό ισχύει και για εμάς».

Τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάζονται μέσα από την επιθεώρηση «British Medical Journal» (BMJ), υπογραμμίζουν για άλλη μια αφορά ευεργετική δράση της μεσογειακής διατροφής για την υγεία.

Πηγή healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου