Επιστροφή στα παλιά. Η γιαγιά έλεγε ότι αν δεν έχουμε βιτάμ και δεν
θέλουμε τη γεύση βουτύρου χρησιμοποιούμε στα γλυκά ελαιόλαδο. Με καλό
χτύπημα η γεύση γίνεται ανάλαφρη!
Στην παλιά συνταγή κέικ πρόσθεσα ξύσμα λεμονιού και ζάχαρη αρωματισμένη με φυσική βανίλια.
Υλικά :
Στην παλιά συνταγή κέικ πρόσθεσα ξύσμα λεμονιού και ζάχαρη αρωματισμένη με φυσική βανίλια.
Υλικά :
- 1 πακέτο φαρίνα "Μύλοι Αγίου Γεωργίου" ή 500γρ. αλεύρι και 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, κοσκινισμένο
- 2 κούπες ζάχαρη αρωματισμένη με ένα κλωνάρι βανίλιας (όταν χρησιμοποιούμε τους σπόρους της βανίλιας δεν πετάμε το κλωνάρι, το βάζουμε στο βάζο της ζάχαρης)
- 2 βανίλιες ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας αν η ζάχαρη δεν είναι αρωματισμένη
- ξύσμα 1 λεμονιού
- 1 ποτήρι ή 250ml ελαιόλαδο
- 1 1/4 κούπας γάλα
- 4 αυγά
- 4 κ.σ. κακάο και 6 κ.σ. γάλα
- Προετοιμάζουμε τα υλικά μας. Ξύνουμε το λεμόνι, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σε ένα μπολάκι αναδεύουμε καλά το κακάο με τις 6 κ.σ. γάλα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνουμε και αλευρώνουμε 2 μακρόστενες φόρμες 30*12 εκ.
- Στον κάδο του μίξερ αναδεύουμε σε υψηλή ταχύτητα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά.
- Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το ξύσμα και εναλλάξ το γάλα με το κοσκινισμένο αλεύρι.
- Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και με μια μαρίζ προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα αναδεύοντας απαλά
- Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και κρατάμε λιγότερο από το ένα τρίτο στο οποίο προσθέτουμε το μείγμα κακάου-γάλακτος. Μοιράζουμε το σοκολατένιο μείγμα στις φόρμες
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για 50 λεπτά έως μια ώρα. Αν
χρειαστεί προς το τέλος σκεπάζουμε το γλυκό με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο
TIPS:
- Εδώ και καιρό ο φίλος μου Σωτήρης που ασχολείται αρκετά με τη μαγειρική και ειδικότερα με γλυκά φούρνου και ψωμιά, μου ανέφερε ότι μετά από πολύ ψάξιμο κατέληξε στο αλεύρι “Μύλοι Αγίου Γεωργίου”. Η αλήθεια είναι ότι όπου και αν το έχω δοκιμάσει, ακόμα και σε φρέσκα ζυμαρικά που κανονικά χρειάζεται αλεύρι τύπου ΟΟ, το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό
- Για να είστε σίγουροι ότι το κέικ δεν θα σας κολλήσει -εκτός από το καλή προετοιμασία της φόρμας- αφήστε το να κρυώσει καλά…μην είστε ανυπόμονοι
- Ακόμα και όταν βγάλετε επιτυχώς το κέικ από τη φόρμα ακουμπήστε το σε σχάρα για να φύγει η υγρασία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου