Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.

5 Ιαν 2013

Ελαιόλαδο και τηγάνισμα


Ποιο είναι το καταλληλότερο λάδι για το τηγάνισμα;

Για χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι τα σπορέλαια είναι περισσότερο ελαφριά από το ελαιόλαδο και άρα καταλληλότερα για τηγάνισμα, αφού με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος τα φαγητά απορροφούν περισσότερες λιπαρές ουσίες.
Στην πραγματικότητα τα σπορέλαια αντέχουν λιγότερο στο τηγάνισμα, "προσφέρουν" τις ίδιες θερμίδες στον οργανισμό και υπολείπονται σε θρεπτικές ουσίες του ελαιολάδου.
Η φήμη τους οφείλεται στο ότι είναι φτηνότερα και έχουν διαφημιστεί πολύ.
Το ελαιόλαδο όπως και όλα τα έλαια, "δίνει" στον οργανισμό 9 θερμίδες ανά γραμμάριο και έχει σαφώς μεγαλύτερη διατροφική αξία, καθώς περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, από τα σπορέλαια που περιέχουν περισσότερα πολυακόρεστα. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, και το ελαιόλαδο χάνει το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής του αξίας με το τηγάνισμα.
Ωστόσο, στους 180oC, είναι η κανονική θερμοκρασία τηγανίσματος, έτσι ώστε τα τρόφιμα να ψήνονται χωρίς να καίγονται εξωτερικά, το ελαιόλαδο έχει τις μεγαλύτερες αντοχές και κινδυνεύει λιγότερο από οξείδωση, καθώς όταν το λάδι δεν "αντέχει" και διασπάται παράγονται προϊόντα που είναι βλαβερά για την υγεία του ανθρώπου.
Η αντοχή του ελαιολάδου οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα οξέα και βιταμίνη Ε.
Είναι λοιπόν το μόνο από τα φυτικά λάδια που μπορείτε να τηγανίσετε έως και τρεις φορές, εφόσον βέβαια δεν το αφήσετε να καεί και η θερμοκρασία του δεν ανέβει πάνω από 220oC.
Αντίθετα τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των σπορέλαιων είναι πιο ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες και άρα στο τηγάνι καθώς διασπώνται και επιτρέπουν τη δημιουργία των βλαβερών ελεύθερων ριζών.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο φοινικέλαιο, που χρησιμοποιείται κατά κόρον για τηγάνισμα, αναπτύσσονται και τα πολύ βλαβερά για την υγεία, κυρίως την καρδιά, τρανς λιπαρά οξέα.
Αν μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το ελαιόλαδο μετά το πρώτο τηγάνισμα είναι άχρηστο διατροφικά, τα σπορέλαια μπορούν να είναι έως και επικίνδυνα.
Το ραφινάρισμα, αναγκαίο προκειμένου πολλά σπορέλαια να γίνουν βρώσιμα, είναι διαδικασία που στερεί πολλά στοιχεία, όπως οι πολυφαινόλες και οι βιταμίνες του παρθένου ελαιόλαδου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι εκείνοι που γνωρίζουν από καλό λάδι και καλό φαγητό προσθέτουν το ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος, για να κερδίσουν όλη τη γεύση και όλες τις θρεπτικές ουσίες.
Εξαιρετικά δημοφιλές για τηγάνισμα είναι για παράδειγμα είναι το φοινικέλαιο, δεδομένου ότι είναι φθηνότερο, είναι όμως και το μόνο σπορέλαιο που περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα σε ποσοστό 40%. Γι' αυτό άλλωστε σε θερμοκρασία δωματίου δεν είναι υγρό οπότε είναι εξαιρετικά επιβλαβές για την υγεία ανθρώπων που έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Συμβουλές για υγιεινό τηγάνισμα


  • Όταν τηγανίζουμε καλό είναι η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 220oC.
  • Είναι προτιμότερο να έχουμε ψήσει με άλλο τρόπο, για παράδειγμα βράσιμο, το φαγητό και έπειτα να το περάσουμε από το τηγάνι για γεύση, παρά να το αφήσουμε να βράσει για ώρα μέσα στο καυτό λάδι.
  • Τηγανίζετε τα τρόφιμα στεγνά γιατί έτσι απορροφούν λιγότερο λάδι.
  • Χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο 3-4 φορές ενώ το σπορέλαιο 1-2 φορές.
  • Ο χρόνος τηγανίσματος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 30 λεπτά με το ίδιο λάδι.
  • Μην αλατίζετε τα τρόφιμα πριν τα τηγανίσετε.
Πηγή http://www.iliessa.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου